Tips

Maj – Tips på film och böcker

Här kommer några nya tips på lesbisk film och litteratur!     

Stadsbiblioteket i Stockholm har förvånansvärt många äldre böcker som annars kan vara svåra att få tag i. När vi reserverar så plockas de fram ur magasinen. Filmer kan vara litet svårare att få tag i men genom åren har jag fyndat många DVD på olika loppisar och några små butiker för begagnat kan nog finnas kvar! På  nätet (tex Adlibris) kan vi nog också finna en del filmer. Fråga en väninna, hon kanske kan låna dig en bok eller film. Lycka till och mycket nöje!  

Fler tips på ställen att fynda böcker och film:
På bokborsen.se kan man ha tur och hitta äldre böcker. En snabb sökning gav träff på En omaka flicka, Solknepet, Ensamhetens brunn…
cdon.se säljer nyare dvd-filmer. De har även Adlibris hela utbud av böcker. Ska du köpa nytt, både böcker och film, spara fraktkostnad och handla här!
discshop.se har ett helt fantastiskt utbud av hbtq*-filmer och till och med en temasida för det! Här finns massor av både äldre och nyare filmer, även endel unika import-filmer, samt TV-serier. https://www.discshop.se/filmer/pride_lgbtq/PG389 Just nu 212 olika filmtitlar…

BÖCKER

Margareta Suber: Charlie – 2005 (1932)
Den första svenska lesbiska romanen. Den  levnadsglada unga Charlie förälskar sej i en lite äldre kvinna som är gift. Boken utspelar sej i en fashionabel badortsmiljö där Charlie rattar sin egen lilla sportbil.                                           

Gerd Brantenberg: Jag är väl inte sån heller av – 1981(1973)
Originalet hette Op allé jordens homofile! Utspelar sej på 50-,60- och 70-talen. Innehåller olika mer eller mindre trovärdiga förklaringar till varför vi blir lesbiska.                                            

Tim Andersen Axell: Djävla älskade unge – 2005
En roman om Greta Garbo baserad på hennes brevväxling med skådespelerskan Mimmi Pollack. Kontakten mellan dem fortsatte genom hela livet.

FILMER

Fire -1996
Svägerskorna Radha och Sita blir förälskade i varandra. Filmen utspelas 1947 i ett Indien fullt av tabun .      

Olydnad 2017 (Disobedience)
En kvinna som nu lever i New York kommer tillbaka till London där hon växte upp i en ortodox judisk miljö. Då återser hon sin förbjudna ungdomskärlek och känslorna blossar upp igen.  Med bla Rachel Weisz.                    

Ammonite 2020
Baserad på berättelsen om Mary Anning som levde i mitten av 1800-talet i Dorset i England. Mary blev känd och så småningom erkänd även av specialister för sina sensationella fynd av fossil som vände upp och ned på vår skapelsehistoria. Hon träffar en kvinna som hjälper henne i hennes jakt på fossil och filmen är en vacker kärlekshistoria mot bakgrund av en stormig, ödslig kust vid Engelska kanalen.