Tips

April – Tips på film och böcker

Här kommer några nya tips på lesbisk film och litteratur!     

Stadsbiblioteket i Stockholm har förvånansvärt många äldre böcker som annars kan vara svåra att få tag i. När vi reserverar så plockas de fram ur magasinen. Filmer kan vara litet svårare att få tag i men genom åren har jag fyndat många DVD på olika loppisar och några små butiker för begagnat kan nog finnas kvar! På  nätet (tex Adlibris) kan vi nog också finna en del filmer. Fråga en väninna, hon kanske kan låna dig en bok eller film. Kom gärna med tips om var vi kan hitta film och böcker! Lycka till och mycket nöje!  

CKER   

Bitte Andersen: I slutet av regnbågen – 2017
Marja, 76 år gammal, ensam och deprimerad, flyttar mycket skeptisk in på ett seniorboende för HBTQ-personer. Där får hon uppleva både vänskap och kärlek. Berättelsen som är i serieform är inspirerad av Regnbågen, ett HBTQ-boende i Stockholm.                                         

Anna- Karin Svedberg : Din egen – 1966   
Vi får följa med Rebecka och Helena, som blivit passionerat förälskade,till Grekland.   Författaren var en av de första som skrev om kärlek mellan kvinnor. 

Ann Bannon: En omaka flicka – 2015 (Odd Girl Out 1957).
Författaren har blivit kallad The Queen of Lesbian Pulp Fiction( Lesbisk kiosklitteratur)! Ingår i serien om Beebo Brinket som kom ut i USA 1957-62 men översattes till svenska först 2015! Kanske inte högklassig litteratur men väldigt rolig!                                                         

FILMER

Väninnor-Berättelser från garderoben 1996 Dokumentär från Folkets Bio.
Fem lesbiska kvinnor, 60-85 år, berättar om sina liv,om hur de levt med rädslan att vara annorlunda och hur de smugit med sina känslor för kvinnor. En kärleksfilm om att våga!                 

Sommaren-71 -2015  En fransk kärlekshistoria.
Delphine, 23 år, lever med sina föräldrar på landet men längtar till stan. Hon beger sig till Paris där hon träffar feministen Carole som är 10 år äldre och de blir djupt förälskade.                 

Orlando-92   Efter Virginia Woolfs roman (som kom ut 1928) som är delvis baserad på Vita Sackville-Wests liv. Historien börjar i 1500-talets  England där Orlando var en ung man som var drottning Elizabeths gunstling. Orlando lovar drottningen att aldrig bli gammal. Efter att en dag ha vaknat upp i en kvinnas kropp lever han/hon igenom många tidsåldrar som kvinna fram till vår tid (dvs 1928 då boken kom ut).