Tips

Mars tips på film och böcker

FILM

Carol-15   Efter romanen av Patricia Highsmith (The Price of Salt -51 under pseudonymen Claire Morgan). Den är delvis självbiografisk och beskriver en intensiv kärlekshistoria mellan Therese och Carol i New York på 1950-talet. Med bla Cate Blanchett och Rooney Mara

Porträtt av en kvinna i brand -19  En förbjuden kärleksaffär mellan en adelsdam och en konstnärinna på en isolerad ö i Bretagne under slutet av1700-talet. Regi Celine Sciamma.

Kyssa sammet-02  Efter Sarah Waters roman Tipping the Velvet. Viktorianska London under andra delen av 1800-talet. Erotisk berättelse om Nancy och Kitty som träffas i en Music Hall-miljö.


BÖCKER

Vintervin -84(Curios Wine) av Katharine Forrest. Utspelas på 1960-talet i en skidstuga vid Lake Tahoe då sex väninnor samlas. Vacker erotisk kärleksskildring.

Lisa och Lilly: En sann kärlekshistoria -20 av Mian Lodalen. Två unga flickor blir förälskade på 1910–talet då lesbisk kärlek var förbjuden och kriminell. Tragiskt slut. Denna historia har kanske inspirerat Nils Sjögren till skulpturen ”Systrarna” på Mosebacketorg.

Vajlet och Rut -19 av Karin Alfredsson.  En lärarinna och en postfröken möts i en liten by i Västerbotten på 1950-talet och blir djupt förälskade.    Fortsätts av Roger och Rebecka -20.